aşık bir adam sissoylu elantris kafes
"Dünyada sadece tek bir şey kötü yürekli bir insana karşı durabilir. O da başka bir insandır.
Ayıbımızda yatar şerefimiz. Sadece bizim ruhumuz, kötülüğe açık olan ruhumuz, onu yenmeye muktedirdir.

― Ursula K. Le Guin, En Uzak Sahil
shadow

Dizi Yorumu: Under the Dome

Ekim 31, 2013
Under The Dome

  
Yapım: 2013
Ülke: Amerika  
Tür: Dram, Korku, Gizem, Gerilim
Süre: 45 dakika
IMDB Puan: 7.3/10
DP Puanı: 7.4/10  
Daha Detaylı Bilgi İçin: Divxplanet;Under the Dome




Konusu

Stephen King'in aynı adlı romanından uyarlanan Under The Dome'un yapımcılığını Steven Spielberg üstleniyor...

Amerika ile aynı hafta FX ekranlarındaki dizide Mike Vogel, Colin Ford ve Aisha Hinds başrollerde! Dış dünyaya hoşçakal deme vakti...

Gerilim/korku romanlarının efsane yazarı Stephen King ve Oscar ödüllü Steven Spielberg'ü biraraya getiren Under The Dome geçilmesi imkansız, şeffaf bir kubbe tarafından kuşatılan bir kasabanın hikayesini anlatıyor. Kaçmanın imkansız olduğu Chester's Mill kasabasında oturanlar süresiz olarak kapana kısıldıklarını farkeder ve yeni bir toplum oluşturmaya çalışırlar. Kubbenin nereden geldiği, neden Chester's Mill'i hedeflediği ve dışarı nasıl çıkabileceği gibi sorular herkesin aklını kurcalarken bir yandan da kasaba sakinleri kendi aralarındaki gerginlikler ve sorunlarla başa çıkmaya çalışıyorlar. Fedakarlık, kahramanlık, korku ve açgözlülük gibi insan ruhunun gerçek bileşenlerini harekete geçiren heyecan dolu dizi olağanüstü durumların insanların içindeki iyiyi ve kötüyü nasıl ortaya çıkardığını gözler önüne seriyor.

Yorum

Under the Dome, Stephen King'in Kubbenin Altında romanından uyarlanan bir dizi. Açıkçası ilgimi, Stephen King'in eseri olduğu için çekmişti. Kitabını hiç okumadım, aslında kitaplarından birini gece vakti okuduktan sonra, çok uzun bir süre karanlıkta uyumaya korktuğum için King'in eserlerini okumuyorumda. Ama böyle dizisi, filmi olduğu zaman kaçırmıyorum muhakkak bir göz gezdiriyorum. Yine de hepsi hoşuma gitmiyor, Haven gibi.

Under the Dome'a dönecek olursak, çoook beğendiğim bir dizi olmadı ne yazık ki. Fakat yine de izleniyor. Sizi merakta bıraktığı yerler oluyor. Her bölümde bol aksiyon bol hareketlilik göremesekte yine de insanı tatmin edecek kadar olay koymuşlar. İzlerken sıkılmıyorsunuz.

Konusundan biraz behsedecek olursak; Chesters Mill kasabası bir gün, garip enerjimsi bişey tarafından, bir kubbe içine hapsolur. Kimse dışarıya çıkamaz, ya da dışarıdan kimse içeriye giremez. Hatta kubbenin oluştuğu sırada sınırda bulunan hayvanlar, insanlar kubbenin sağında ve solunda olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bahçıvanın biri kolunu kaybeder, ineğin biri tam ortadan ikiye ayrılır, adamın biri de piknik yaparken bacakları kubbenin içinde kalır. Aslında tam olarak kubbe denemez bence bir kürenin içine hapsolmuşlar. Çünkü kubbenin üstü kapalı, derinlere indikçe oralarda da engel olduğu gözüküyor. Bu da demektir ki aşağıda bir yerde bu enerjimsi şeyin birleştiği bir nokta var.

Çook uzatmıyorum. Sadece bu kubbe üzerinden gitmiyor dizi. Kasaba halkının, böyle bir korku ve baskı içinde neler yapabildiğini görmüş oluyoruz. Tahmin edeceğiniz gibi, yemekler, ilaçlar, su, yakıtlar ve diğer ihtiyaçlar gittikçe azalıyor. İnsanlar artık, sattıkları ürünler karşısında para yerine yemek veya su gibi temel ihtiyaçları kabul ediyorlar. Polisler ve kasabanın meclis üyelerinden biri her ne kadar halkı sakinleştirip düzeni sağlamaya çalışsalarda bir yerden sonra işler çığırından çıkmaya başlıyor. Kanunun işlemediği yerde, 'ben her istediğimi yaparım kimse bana dokunamaz' diyen tiplerde var yani.

Son olarak, izleyin birşey kaybetmezsiniz diyorum. Hatta hoşunuza bile gidebilir. Sevilmeyecek pek fazla yönü yok. Benim gibi dizi sıkıntısı çekiyorsanız en azından ilk bölümüne bir göz gezdirin. Ben sadece, 'ilk bölümünü izleyeceğim güzel mi değil mi bakacağım' diye başladım ve 6. bölümde 'yeter, yarına da izleyecek bişeyler kalsın' diyerek kapatmıştım. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG DESIGN BY KRİSTALKİTAP