aşık bir adam sissoylu elantris kafes
"Dünyada sadece tek bir şey kötü yürekli bir insana karşı durabilir. O da başka bir insandır.
Ayıbımızda yatar şerefimiz. Sadece bizim ruhumuz, kötülüğe açık olan ruhumuz, onu yenmeye muktedirdir.

― Ursula K. Le Guin, En Uzak Sahil
shadow

Yorum: Sissoylu: Son İmparatorluk - Brandon Sanderson (Mistborn #1)

Ekim 19, 2015
Tür: Epic Fantasy
Goodreads Puanı: 4.41
Orijinal Adı: Mistborn
Sayfa Sayısı: 544
Baskı Yılı: 2014
Çeviri: Can Sevinç
Yayınevi: Akılçelen Kitaplar


Bir zamanlar, dünyayı kurtarmak için bir kahraman ortaya çıkmıştı. Gizemli bir kalıtıma sahip, diyarların üstüne çöken karanlığa karşı cesurca meydan okuyan bir genç adam.

Yenik düştü.

O zamandan bu yana bin yıl geçti ve dünya, Lord Hükümdar olarak bilinen ölümsüz İmparator tarafından yönetilen, kül ve sisten oluşan bir çölden başka bir şey değil. Üstelik bin yıldır bütün ayaklanmalar ağır bir hüsranla sonuçlandı.

Gecenin sahibi sisler.

Dünyanın sahibi ise Lord Hükümdar.

Ancak her nasılsa umut ölmüyor. İmparatorluğun ve hatta Lord Hükümdar’ın bile sonunu getirmenin hayalini kurmaya cesaret edebilen bir umut.

Planlanmakta olan yeni bir tür isyan var; tarihin en büyük soygununun etrafında inşa edilmekte olan bir isyan, dâhi bir hırsızın kurnazlığına ve beklenmedik bir kahramanın, bir sokak çocuğunun kararlılığına dayanan bir isyan.


Hani bazı müzikler vardır, zamanla yükselen bir temposuyla kanınızı ateşler, içinizi titretir, kalbinizin daha hızlı daha güçlü atmasına sebep olur. Dinledikçe kendinizden geçer, dünyadan koparsınız. Sadece siz ve enstrümanlardan çıkan notalar kalır geriye. 

Hani bazı ezgiler vardır, sizi geçmişe götürür. O kadar geçmişe gidersiniz ki çağlar öncesinin dünyasında bulursunuz kendinizi. O dünyanın kokusunu alır, gücünü hissedersiniz. Sizin dünyanıza asla ait olamayacak o mistik güçleri duyumsarsınız. Şiddetli bir özlem sarar sizi. Ruhunuz özünü bıraktığı o çağları hatırlar ve geriye dönememenin verdiği hüznü ve pişmanlığı hissedersiniz.

Bazı sesler vardır. Gizlidir, saklıdır, özeldir. Sadece duyan kişiye hoş gelir veya acı dolu. Sadece onu duyan kişi hisseder temasını. Sadece o anlar seslerin anlatmak istediğini. Her duyanda farklı anlamlar taşır. Kişinin ruhuna özeldir çünkü. Herkeste başka duygular uyandırır, kimisinde özlem, kimisinde acıma, kimisinde aşk kimisinde tutku kimisinde ise güç. 

Sissoylu ise tüm bunların birleşiminden, notalardan değil de kelimelerden oluşuyordu. Beni benden alan çok güçlü bir hikâyesi vardı. 3 günde bitirdim, elimden bırakmadım, nefes almayı bile unuttum. Uyumak istemedim, uyursam sanki kitabın büyüsü bozulacakmış gibi hissettim. 
Hep söylüyorum, herkese söylüyorum! Eğer, bana kitap tavsiye edin, ne okuyacağımı bilemiyorum, son zamanlarda hiç güzel kitaplara denk gelmedim lütfen bu güzel olsun gibi düşünceleriniz varsa veya okuyacak bir dolu kitabınız var ama zamanınız yoksa bile yine de Brandon Sanderson'ın her hangi bir kitabını okuyun!

Can Sevinç hakkında da bir kaç şey söylemek istiyorum, çevirdiği 3 kitabı okuyup, çevirisine aşık olup da ondan bahsetmediğim için kendimi hain gibi hissediyorum. Umarım diğer kitapların çevirileri yine onun elinden çıkar. Bu kadar akıcı ve harika bir şekilde kitapları çevirdiği için çok teşekkür ediyorum. Sayende mükemmel bir okuma keyfi yaşadık. 

14 yorum:

  1. Ben de çok beğenmiştim okuduğumda ama ilk üç paragraftaki tarifin cuk oturdu resmen. Kitap boyunca metal yakmak istedim. Gerçekten de öyle bir yetenek olsun istedim. İlk başlarda biraz hayal kırıklığına uğrayacağımı düşünmüştüm ama o kadar yanılmışım ki anlatamam. Keşke ikinci kitap bir an önce çevrilse de hemen hemen hemen okusak... :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kralların Yolu anca çevrildi ve baskıya hazırlandı. Sissoylu'nun 2. için maalesef bir süre daha bekleyeceğiz. :(

      Sil
  2. Elantris'ten sonra yazarın yeni bir kitabını okuyayım diyordum, sanırım bunu alacağım :) Bundan önce şunu oku dediğin başka bir kitabı var mı? Bir de, kitabın boyutu Elantris gibi mi yoksa normal kitap boyutunda mı? Son olarak, bir serinin parçası değil, değil mi?

    YanıtlaSil
  3. Kralların Yolu'nu oku. Çıtayı yavaş yavaş yükselt. :D Hem Kralların Yolu'nun ikinci kitabı da çıkacak yakında. Ve evet, bu kitapta aynı Elantris boyutunda, Kralların Yolu da öyle. :)

    Elantris hariç yazarın çıkan tüm kitapları seri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahah o zaman tamam, önce Kralların Yolu olsun :D

      Sil
  4. 15 yaşındaki birine ağır gelir mi acaba? Bu kitabı gerçekten çok merak ediyorum ama biraz korkuyorum açıkçası...

    YanıtlaSil
  5. Acaba 15 yaşındaki birine ağır gelir mi? Bu kitabı çok merak ediyorum ama biraz korkuyorum açıkçası...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşa göre değil, okuduğun kitap türüne göre ve birikimine göre değişir. Eğer Yabancı/Kötü Çocuk tarzı kitaplar okuyorsan, her eline geçen kitapta 'aşk' arıyorsan ve fantastik kurgu daha önce hiç okumadıysan, kitaptan keyif alamayabilirsin. Fakat yine de belli olmaz. :) Bakarsın, aaa bu tarz tam bana göreymiş, şu ana kadar fark etmemişim de diyebilirsin. :)

      Sil
  6. Ben 15 yaşındayım ve gerçekten bilemedim ağır kaçar mı genellikle tarihi aşk romanları okuyorum harry potter haricindede pek te fantastik okuduğum soylenemez😊😊😊 o yüzden bilemiyorum bundan önce fantastik önereceğıniz kitap var mi veya bunun yaninda okuyacağim?? Bu kitabı da her yerde görmeye başladim ve çok güzel yorumlar var kitap hakkında ve resmen beynimin içinde beni al diye çığlık atmaya başladı kitap 😁😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğum her kitapta aşk olsun diyorsanız, istediğinizi bulamazsınız. :) Ben senin yaşında olsaydım okurdum, gayet severdim de fakat ben fantastik okumasını seviyorum işte. :) Belki, önden kendini biraz alıştırmak adına yazarın Dex'ten çıkan kitaplarını okuyabilirsin. Seversen, daha sonra Elantris'i okursun. Hem tek kitap, hem biraz daha alıştırma bağlamında senin için iyi olabilir. :)

      Sil
  7. Bu kitap gerçekten çok harika.Tavsiye ettiğin için ayrıca teşekkürler.Sen tavsiye etmesen gerçekten okuyamayacaktım.Müthişsin!:)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba bu kitabı almayı düşünüyorum fakat okuduğum kiyaplarda ufakta olsa anakarakterin aşkını okumak istiyorum acaba bu kitapta aşk varmı

    YanıtlaSil

BLOG DESIGN BY KRİSTALKİTAP