Goodreads Puanı: 4.24
Orijinal Adı: Les Abimes D'Autremer
Sayfa Sayısı: 190
Baskı Yılı: 2014
Çeviri: Azade Aslan
Yayınevi: ON8 Kitap
“Bir anda, on bin yolcunun gözüne siyah perde indi. Herkes asıldığı tutamağı bütün gücüyle sıkıyordu. Uzaygemisinin derinliklerinden hayvansı bir kükreme yükseldi. Sandiane manyetik akımın avuç içlerine battığını ve vücudundan aktığını hissetti. Uzaygemisinin akıl almaz donanımı, onları galaksinin bir ucundan diğerine ulaştırmak için uzayı ikiye katlarken, genç kız saniyeleri saymaya başladı.”
Uzak gelecekte, uzay-zamanı katlamayı başaran insan ırkı Dünya'yı aşmış, galaksinin dört bir yanına dağılmış; bilindik hırsları, tanıdık emelleri ve benzer siyasi yapılarıyla varlığını sürdürüyor. Birbirinden binlerce ışıkyılı uzaklıktaki gezegenlerin oluşturduğu "100Dünya Konfederasyonu" adlı bu yeni düzende, Dünya'dan da mavi, gizemli bir okyanus-gezegen dikkati çekiyor: Başkadeniz. Konfederasyonun en genç gazetecilerinden, Agoralı Sandiane Ravna objektifini bu ketum gezegenin sırlarına çevirdi bile. Bilmediğiyse, gerçekleri öğrenmekle onları medyada paylaşmak arasında çok hassas bir denge olduğu...
Fransız bilimkurgu edebiyatının tanınmış yazarı Danielle Martinigol'ün ünlü üçlemesi "100Dünya" başlıyor.
Aahh.. Bir kitap daha geride kaldı böylece. Aslınad biteli çok oluyor ama bir türlü yorumunu yazamadım. Giriş cümlesini yazamayınca gerisi de gelmedi. Sonra da ertelendi yazım. Aklımda ne yazacaklarımı az buçuk toparlamıştım ama dediğim gibi giriş olmayınca devamını da nasıl düzenleyeceğimi bilemedim. :) Fakat şimdi bir şeyler söyleyebilirim sanırım kitap hakkında değil mi? :)
Konusuna değinmeden önce ufak bir kaç şey söylemek istiyorum. Kitabı okurken şunu anladım ki bilim-kurgu kitapları bana göre değilmiş. Filmleri ya da dizileri izliyorum ama kitap benim için yeterli gelmedi. Şimdi kitap 200 sayfa kadar bişey. Kısacık. Böyle olunca çok fazla ayrıntıya da yer verilmemiş. Buda benim için en büyük sorunu oluşturdu. Bahsi geçen uzay gemileri, kameralar, böcekler, mikrofonlar vs. hiç birini gözümün önüne getiremedim. Eğer çok fazla aşina değilseniz bilim-kurgu'ya bazı noktaları anlamdıramıyorsunuz.
Konusundan bahsedelim biraz da. Sandiane adında 16 yaşında bi karakterimiz var. Hayatını haberciliğe adamıştır. Babasıyla birlikte o haber senin bu haber benim koşturup durur. İşini tutkuyla yapmaktadır. Diğer habercilere göre daha sert bi mizacı vardır. Acımadan her konuyu gündeme taşıyabilir.
Babasıyla birlikte yolculuk yaptıkları gemi de bir kaza meydana gelir. Kurtarma ekibi ise sır gibi korunan Başkadeniz'in uzay gemisidir. Abis diyorlardı sanırım bu gemiye. Sandiane'in ise haberci yanı harekete geçiyor işte bu noktada. Abis'in pilotlarıyla görüşmek, Başkadeniz'i tanıyabilmek ne sakladıklarını öğrenmek istemektedir. Büyük bi gizem ve harika bi haber konusunun kokusunu alan Sandiane yerinde duramaz ve araştırmalar başlar.
Evet sanırım kitabı bu şekilde toparlayabiliriz. Bir kaç cümle daha eklemek istersek hımm.. Bakalım... Evet çeviri ve metin akışı benim için yeterliydi. Bu konuda hiç bi sıkıntı yaşamadım. Ama dediğim gibi bu çevreye çok fazla aşina olmadığımdan yazarın yaratmış olduğu dünya benim için yetersiz kaldı. Yinede bilim-kurgu hastasıysanız kitabı büyük bi iştahla okuyabileceğinizi düşünüyorum. :)
'Okuma' diyorsun yani. :/
YanıtlaSil'Beklenti meselesi' diyorum aslında. :) Kitaptan ne beklediğine bağlı. Derin ayrıntılar falan istiyorsan seni o konuda tatmin edemez. Ama konusu kitabın ilerleyişi güzel. Birde bu türe aşina değilsen çok fazla sarmayabilir kitap. :)
Sil