aşık bir adam sissoylu elantris kafes
"Dünyada sadece tek bir şey kötü yürekli bir insana karşı durabilir. O da başka bir insandır.
Ayıbımızda yatar şerefimiz. Sadece bizim ruhumuz, kötülüğe açık olan ruhumuz, onu yenmeye muktedirdir.

― Ursula K. Le Guin, En Uzak Sahil
shadow

Yol - Ally Condie (Eşleşme, #2)

Mayıs 24, 2015
Tür: Dystopia, Young Adult, Romance,
Goodreads Puanı: 3.53
Orijinal Adı: Crossed
Sayfa Sayısı: 368
Baskı Yılı: 2013
Çeviri: Emine Ayhan
Yayınevi: DeliDolu Kitap


Toplum’un Dışında Kurallar Bambaşka!

30’dan fazla dile çevrilerek, yayımlandığı tüm ülkelerde çok satanlar listesine girmeyi başaran Eşleşme üçlemesinin, merakla beklenen ikinci kitabı Yol raflardaki yerini alıyor.

Şiirsel dili ve çarpıcı konusuyla çağdaş bir klasiğe dönüşen dizinin ikinci kitabında; cam bir fanusun içinde yaşadığını fark eden Cassia, yaşadığı “kusursuz” hayatın toplumun dayattığı hileli bir düzene ait olduğunu öğreniyor. Kalbinin sesine kulak vererek, tehlikeli bir kanyonda, dış eyaletlere gitmek üzere Ky’ın peşine düşen Cassia’yı zorlu bir içsel yolculuk bekliyor… Toplum Ky’ın hayatına son vermek için hazırlıklarını hızla sürdürürken, Cassia ne pahasına olursa olsun Ky’la yeniden bir araya gelebilmek için her şeyi yapmaya hazır… Hayalin gerçekle, geçmişin gelecekle iç içe geçtiği fantastik bir dünyada Cassia ve Ky’ın aşkı topluma karşı girişilmiş büyük bir isyana dönüşüyor…

Dylan Thomas’tan Lord Alfred Tennyson’a dünya edebiyatının en görkemli şairlerine göndermelerle örülmüş, aile, aşk ve seçimler üzerine şekillenen üçleme İsyan ile son bulacak.



Evet, bu serinin neden genel olarak sevilmediğini anlıyorum. Ben sevdim gerçi. Ama sevmeyenleri de anlayabilirim. Ally Condie'nin kelimeleri kullanışı okumaya alışık olduğumuz birçok yazardan daha farklı. Daha şiirsel. Daha güzel. Daha zengin. Daha duygusal. Kelimelerinin kendine has tatları var. Her biri ayrı bi gizem barındırıyor içinde. Ve onu çözebildiğiniz zaman içinizi ısıtan ve kalbinize hitap eden bir kitap okuyor olduğunuzu fark ediyorsunuz.

Lafım yanlış anlaşılmasın fakat basit diyaloglar, paragraflar ve kurgular okumaya o kadar çok alışmışız ki böylesi kitapları kimi zaman sıkıcı bulabiliyoruz. Hele birde modumuzda değilsek ya nereden çıktı bu kitap şimdi öff diyebiliyoruz. Yani evet. Kitabı sevmeyen kesim sizi anlayabiliyorum ama daha farklı bir açıdan yaklaşırsanız aslında güzel olduğunu görebilirsiniz de demekten kendimi alıkoyamıyorum.

Eşleşme'nin yorumunda da belirttiğim gibi bu kitapta aksiyon beklemeyeceksiniz. Yazarın dünyası o değil çünkü. Duygusal bir kitap/seri. İki karakterin aşkını anlatıyor. Distopya yönünü de güzel işliyor ama karakterlerin aşkı daha ön planda. Yine de Toplum ve İsyan hakkında daha fazla bilgi ediniyoruz ikinci kitapta. Xander'ı keşfediyoruz. Ky'ın hikâyesinin daha derinlerine iniyoruz. Onu tanıyor, öğreniyor ve anlıyoruz. Düşüncelerine ortak oluyoruz.
Sonuçta neyi saklayıp saklayamayacağınızı kendiniz seçemiyorsunuz her zaman. 
Bazen, o şeyden nasıl ayrılacağınızı seçebiliyorsunuz sadece.

Adından da anlaşılacağı üzere, Cassia ve Ky'ın birbirlerine geri dönme çabalarını, yani yolda geçirdikleri zamanı anlatıyor Yol kitabı. Tüm kitap ikisinin yollarda avare avare dolaşmalarını içermiyor tabii ama ana temamız bu.
"Ky," diyorum. "Hikâyenin geri kalanını dinlemek istiyorum."
"Hepsini mi?" diye soruyor ciddiyet dolu bir sesle.
"Bana anlatmak istediğin her şeyi," diyorum.
"Annem suyla resim yapardı," diyor. "Babamsa ateşle oynardı."

Yol, Ky'ın bakış açısıyla başlıyor. Bir bölüm Cassia bir bölüm Ky diye ilerliyor tüm kitap. Kimi zaman tek sayfalık bölümleri bile oluyor. Her zaman iki karakterin bakış açısıyla yazılan kitapları daha çok sevmişimdir. Tabii yazar doğal bir şekilde aktarabildiği sürece. Ally Condie yine başarılıydı. Kopmalar yaşamadan çok temiz geçişleri vardı ki zaten bölüm bölüm değiştiği için bakış açıları hiç bir sorun yaşamıyorsunuz. Ky'ın zihnine girebilmek onu yakından tanıyabilmek, anlayabilmek daha bi güzelleştiriyor kitabı. 

Carissa ilk kitaba göre daha güçlü. Daha cesur. Topluma karşı tüm düşünceleri değişmiş halde ve farklı hedefleri var. Ky ile birlikte ona doğru ilerlemek istiyor. Yalnız Ky'ın istekleri farklı. Cassia ile aynı düşünceleri paylaşmıyor. Her ikisininde farklı yollara mı gideceğini yoksa aşklarının galip mi geleceğini öğreniyoruz ilerleyen sayfalarda.

Ve yine merak içinde bırakarak bitiriyor satırlarını Condie. İsyan'ı hemen okumamak için zor tutuyorsunuz kendinizi. :)

2 yorum:

  1. Bu seriye başlasam mı başlamasam mı bilmiyorum. İlk kitabı var bende. Elim gidiyor ama bir türlü okuyamıyorum. Bu türe karşı biraz ön yargım var sanırım. :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence kesinlikle okumalısın. Çünkü ön yargılı olduğun kadar distopya kitabı değil. Aşk üzerine yoğunlaşmış bir seri. Mesela sadece 'distopya'sına puan verecek olsam kitabın, Açlık Oyunlarına 10/10 verirken, Eşleşme serisine 5/10 verebilirim. Bir başkası o kadar bile vermeyebilir. :)

      Sil

BLOG DESIGN BY KRİSTALKİTAP