aşık bir adam sissoylu elantris kafes
"Dünyada sadece tek bir şey kötü yürekli bir insana karşı durabilir. O da başka bir insandır.
Ayıbımızda yatar şerefimiz. Sadece bizim ruhumuz, kötülüğe açık olan ruhumuz, onu yenmeye muktedirdir.

― Ursula K. Le Guin, En Uzak Sahil
shadow

James Dashner - Labirent: Ölümcül Kaçış (The Maze Runner #1)

Şubat 12, 2014
labirent ölümcül kaçış
labirent ölümcül kaçış
Tür: Young Adult, Science Fiction, Dystopia
Goodreads Puanı: 3,99
Orijinal Adı: The Maze Runner
Sayfa Sayısı: 408
Baskı Yılı: 2013
Çeviri: Gizem Yeşildal
Yayınevi: Pegasus Yayınları

Thomas bir asansörde uyandığında hatırlayabildiği tek şey ismidir. Ailesini, evini veya oraya nasıl geldiğini anımsamamaktadır. Zihni bomboştur. Asansörün kapıları açıldığında Thomas kendini Kayran isimli, devasa taş duvarlarla çevrili geniş bir alanda ve burada yaşayan çocukların arasında bulur. Tıpkı Thomas gibi Kayranlılar da oraya neden ve nasıl geldiklerini bilmemektedir. Tek bildikleri çevrelerini saran labirente çıkan taş kapıların her sabah açılıp her akşam kapandığı ve her otuz günde bir aralarına yeni bir çocuk katıldığıdır. Kimse Kayran'da kalmak istemese de kurtulmak imkânsız görünmektedir. Yine de Thomas'ın içinde bir his, çıkış yolu bulabileceğini söylemektedir. Ama bunun için zihninin derinlerinde yatan sırları açığa çıkararak labirentin gizemini çözmesi gerekecektir.

"Açlık Oyunları gibi distopik hikâyeleri sevenler Thomas'la birlikte Kayran'da maceraya sürüklenecekler."-School Library Journal-

"Dashner gizemli, kışkırtıcı, yaratıcı ve sürükleyici bir romanla karşımızda." -Barnes&Noble-


Bir kitabı yorumlamak hiç bu kadar zor olmamıştı benim için. Kitabı okuyalı neredeyse iki hafta oldu ama baktım hala benden ses seda çıkmıyor dedim bir şekilde başla artık gerisi gelir nasılsa. Bir gaz verdim kendime de bakalım işe yarayacak mı? :)

Ölümcül kaçışı okuyalı çok oldu biliyorum ama yorumlayacak kadar hatırlıyorum. Çook etkili olmasından mı? Eh orası tartışılır tabii. Açıkçası her ne kadar oraya kocaman 'Açlık Oyunları' damgası yapıştırılmış olsa da, bana daha çok 'Yoklar serisi gibi' ibaresi bulunması daha uygun geliyor.

labirent ölümcül kaçış

Şimdi ne yalan söyleyeyim hiçte Açlık Oyunlarını okurken aldığım zevki almadım. Tamam konusunu falan harika, çok orijinal ama yok yazar tam anlamıyla yansıtamamış bize 'Kayran'da ki hayatı. Açlık oyunları ise çok daha duygusaldı ve betimlemeleri ile resmen kendinizi kitabın içinde buluyordunuz. Bu kitabı da böylesine yermek istemem ama cidden hiçbir şey hissetmedim kitabı okurken. İnanın en ufak merak bile. Ya çeviri kötüydü ya da yazar benim istediğim kadar duygusal değildi bilemiyorum artık ama bir şeyler bariz bir şekilde eksikti kitapta. Ayrıca karakterleri gözümün önünde canlandıramadım. Allahtan kitabın filmi varda o şekilde kurtardım diyebiliyorum. Hani birde bir cümlesi vardı kitabın kaç yerde okudum artık gına gelmişti okumaktan. Sanki yazar başka bir cümle bilmiyormuş gibi. 'Eski hayatımı hatırlamıyorum ama eminim hiç bu kadar...'la başlayan cümleler. Sonunu istediğiniz gibi tamamlayabilirsiniz. ...hiç bu kadar acıkmamıştım, üzülmemiştim, korkmamıştım, heyecanlanmamıştım vs...

labirent ölümcül kaçış

Kitabın konusuna da değinelim bir an önce. Kitabımız 4 duvar arasında hiçbir şey hatırlamayan bir çocuğun uyanmasıyla başlıyor. Asansör gibi bir şeyin içinde. Adını, nesneleri, hayvanları hatırlıyor ama geçmişine dair hiçbir şey hatırlamıyor. Sonra kendisini, etrafı bir grup çocukla çevrilmiş bir şekilde 'Kayran' diye bir yerde buluyor. Sorduğu sorulara da gerçekten çok ama çok saçma bir şekilde cevap alamıyor! Bunun maksadını da kitabı bitirmeme rağmen hala anlamış değilim emin olun. Yazar gizem falan katmak istemiş kitaba herhalde ama bunu da becerememiş. Anlayacağınız birbirini tekrar eden cümlelerle dolmuş kitabın yarısı. Ha birde unutmadan, şöyle de bir durum vardı. Hımm.. nasıl desem, duygu geçişleri falan çok düzdü. Hissedemiyordunuz hiçbir şey. Bir cümle önce söylediğiyle bir cümle sonra söyledikleri çoğu zaman birbirini tutmuyordu.

"Bir daha yemek yiyebilir miyim, bilmiyorum."
"Yiyeceksin. On dakika sonra aynı ağacın altında buluşalım..."
10 dakika sonra buluşurlar ve...
"Tava mutfağını akşam yemeğinden önce talan etmeme pek memnun olmadı."
"Ah. Açlıktan ölüyordum"
...gibi.

labirent ölümcül kaçış

Kayran'da ki herkesin belirli görevleri var. Yemekle ilgilenenler, tıpçılar, koşucular, çiftçiler, kazıcılar vs. Ama en zor görev koşucuların. Çünkü onlar her gün labirente gidip acaba bugün Kayran'dan bir kaçış noktası bulabilir miyiz diye koşturuyorlar. Ve gece olup Kayran'ın kapıları kapanmadan geri dönmek zorundalar. Çünkü Labirentin içinde geceleri ortaya çıkan 'Izdırap Verenler' diye garip yaratıklar var. Onlar tarafından sokulursanız eğer sonunuz ya ölüm, ya da değişim. Hayatta kalmak istiyorsanız, hiç durmadan koşmak ve geldiğiniz yolları hatırlamak zorundasınız.

labirent ölümcül kaçış

Spoiler yemek istemiyorsanız bu paragrafı atlayabilirsiniz.
Birde bu 'Kayran' denen yerin belirli bir düzeni var. Her ay yeni bir çocuk geliyor ve hepsi erkek. Ama Thomas'ın gelişinin arkasından sadece iki gün sonra yeni bir çaylak daha geliyor. Üstelik bu sefer hem kız hem de koma halinde. Kızın elinde de, 'Kız sonuncu' yazan bir not bulunuyor... Koma halindeyken, 'Sonu başlattım' diye sayıklamasıyla da ehh işleri iyice zora sokmaya başlıyor...
...

labirent ölümcül kaçış

Sonuç olarak beğendiğim yeler oldu. Beğenmediğim yerler oldu. Kitabın konusu çok harika ama yazar iyi değerlendirememiş kitabı. İkinci kitabı çıkarsa ve yazar bu üslubunu değiştirmemiş olursa devamını okuyacağımı sanmıyorum. Ama daha derin olmayı başarabildiyse o zaman okurum. Zaten filmi var. Onu izlerim artık. Hem Dylan O'Brien oynuyor filmde. İzlemeyelim de ne yapalım değil mi? :)

40 yorum:

  1. Hiç ilgimi çekmeyen bir kitaptı, yorumdan sonra olan bir parça ilgim de gitti (:
    Böyle "çok" beklenen kitapların hayal kırıklığı yarattığını bir kez daha onaylandı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son zamanlarda sürekli olarak popüler kitapların kurbanı oluyorum bende. :(
      Bir daha ki zaman 'çok' beklenen kitapları alırken şöyle bir kaç defa düşüneceğim.

      Sil
  2. Kitabı okuyalı uzun bir zaman oldu. Diğer kitap bloglarına baktımda herkes kitaba bayılmış. Ben sizinle aynı fikirdeyim. Eksik bir şeyler vardı kitaptı. Duygu eksikliği , heyecan eksikliği gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konusu çok orjinaldi aslında kitabın. Farklı bir dünya yaratmış yazar. Okunmak isteniyorsa da sırf bu yüzden okunur. Bizim gibi duyguları okurken içinde hissetmek isteyenler için pek iyi bir seçim değil maalesef. :)

      Sil
  3. kitap türkiyede varsa nereden alabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. D&R, kitapyurdu, idefix, okuoku gibi internet sitelerinden veya D&R'ın şubelerinden ve diğer kitapevlerinden de temin edebilirsiniz.

      Sil
  4. Arkadaşlar 3. Kitap ne zaman çıkar biliyor musunuz?

    YanıtlaSil
  5. Haklı olduğn kısımlar var ama kitapı ilgiyle okuduğumu da itiraf etmeliyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. konusu beni de cezbediyor sırf bu yüzden okuyabildim kitabı zaten. ama kitaplardan beklentilerim biraz fazla gibi o yüzden benim için orta karar bir kitaptı. ^_^

      Sil
  6. Duygu eksikliğini kendisi de çeken biri olarak bir ben göremedim sanırım o eksikliği :D Bu arada, değil ikinci kitap, 3.sü bile çevrildi! *-*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben aşk romanlarında alışmışım ağır ağdalı sözlere, o duygusal yoğunluğa, elle tutulur hislere. Sanırım bu yüzden fazlasıyla monoton gelmiş olabilir bana. :D Beklenti meselesi işte. :)))

      Sil
    2. eveet 3 bile çevrildiii

      Sil
    3. Evet, çok kısa süre de tamamladı seriyi Pegasus Yayınları. :) Serinin hayranları için çok harika bi fırsat. :)

      Sil
    4. kristal kitap kitap yorum yazarına söylüyorum tarzınız duygusal olduğu için aşk olduğu için bu kitabi beğenmezsiniz bu kitap tamamen esrarengiz aksiyonlu bir bilim kurgu bu yüzden okurları yanlış yönlendiriyorsunuz sizin bu tavrınızı çok yanlış buluyorum diğer sitelerin yorumuna göz atarsanız ne kadar bencilce yorum yaptığınızı görürdünüz bu kitap alanında harika bir kitap bilim kurgu sevenler esrarengiz sevenler aksiyon sevenler mutlaka okusun tebrikler james!

      Sil
    5. Benim tarzımın duygusal ve aşk olduğunu nereden çıkardınız? İçinde aşkı vıcık vıcık yazdığı için kitabı yarım bırakan, fantastik bir kitaba başlarken nolur ölümsüz aşk olmasın içinde bu sefer diyerek başlayan biriyim.

      Siz gerçekten ya hiç aksiyon kitabı okumadınız, yada beklentilerimiz çok farklı. Nasıl ki kendi yorumunuza saygı duyulmasını istiyorsanız karşınızdakinin de yorumuna saygı duyun. Herkes beğeniyor diye benim de beğenmem gerekmez kitabı.

      Betimlemeler ve tasvirler yönünden oldukça zayıf bir kitaptı. İlla ki içinde duygu aşk sevgi olması gerekmez. Aksiyon sahnelerinde bile aksiyonu hissedemedim. Merak duygumu kabartmadı.

      Siz bu kadar çok sevdiyseniz sevginizi açık açık dile getirin ve önerebildiğiniz herkese önerin. Ama ben daha başka aksiyon kitapları varken beni kendine çekmeyen bir kitabı sırf herkes beğendi diye öneremem kusura bakmayın.

      Daha ne diyebilirim ki?

      Sil
  7. selam ben 1 filmini seyrettigim için 2 ci kitabı almak istiyorum hangi sitede bulabilirim türkçe ismi ne acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci kitabın adı Alev Deneyleri. Kitabı bu linkten temin edebilirsiniz. :)

      http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=692723&sa=178466729

      Sil
  8. 3. kitabın adını biliyor musun?

    YanıtlaSil
  9. merak uyandıran ve heyecanlı bir kitap. Filmini izlemeden okuyarak en güzelini yaptım diye düşünüyorum. Sıra filminde. Devamını da çok merak ediyorum.iyi okumalar.

    YanıtlaSil
  10. ben öncelikle bu siteyi kınadığımı belirtmek isterim.Nasıl kitap olursa olsun her insanın zevki farklıdır.Yorumu yapan kişinin bu kitabı okuyacak olan kişilere saygısızlık yaptığını hatta kitabı düşürdüğünü söylemek isterim.Bu kitap çok beklenen bir kitaptı ve bende bekleyenler arasındaydım.Kitap ayrıca usta bir görüş olarak söylemem gerekirse gerçekten iyi bir kitaptı.Bu duygusal bir kitap değil arkadaşlar.Duygusal olmadığı gibi okurlara sadece heyecan ve merak duygusu vermek isteyen aksiyonlu esrarengiz bir bilim kurgu kitabıdır.Tarzı aşk ve duygusal olan okurların bu kitabı beğenmesi beklenemez.Ama esrarengiz kitapseverlere müjdem alanında harika bir kitap ve mutlaka okumalısınız.Sanırım bu yorumum yeterli olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygu eksikliğinden kastım, dram aşk vs. değil. :) Uzman görüşünüzle ne demek istediğimi tam anlayamamışsınız demek ki. Karakterin hislerini hiç bir şekilde yansıtamıyor yazar. Korktuğu zaman korkusunu, heyecanlandığı zaman da heyecanını. Aksiyon'u da yansıtamamış bana göre. Çok düz cümlelerle kitabı bitirmiş.

      Bu düşünceye bir tek bende kapılmadım. Ablam da -aşk ve duygusal okurlara hitafen yazdığınız cümleye karşılık olarak- polisiye, gerilim ve aksiyon okurudur. Oda kitabı bitirdiğinde ilk söylediği şey, konusu çok güzel ama yazar çok düz anlatmış yaa acaba çevirisi mi güzel değil? dedi.

      Sil
    2. Ben size katılmıyorum bence gayet güzeldi.

      Sil
    3. Üste yazmışsın bide bunu nerden çıkardın mı diyorsun bence bi yazdıklarına bak ondan sonra yazmayı dene senin için daha iyi olur canım

      Sil
    4. Öncelikle bana canım deme samimiyetine sahip değilsiniz. Ayrıca kaç yaşındasınız gerçekten? 16-18 civarı olduğunuzu düşünüyorum. Daha fazla etmezsiniz. Ve hayatınızda kaç kitap okudunuz? Sadece son 4 sene içinde 600 den fazla kitap okumuş biri olarak, ki öncesini hatırlamıyorum fakat orta okulda, lisede, annem kitaplıklarımızı her sene okula bağışlardı, bu kadar fazla kitap okuyunca böyle kitaplar yavan geliyor artık. Ve beğenmeyen sadece ben değilim. Benim fikrime sahip bir çok kişi var. Siz beğenmiş olabilirsiniz. Fakat siz beğendiniz diye başkaları da beğenecek değil. Benim arkadaşlarım beğenmedi! Bu kadar açık. Sevmediler. Bunu kabullenin bence ve hayatınıza devam edin.

      Sil
  11. Ben 3 kitabi da okudum biraz eksikler var evet ama gayet begendim bir de sanirim seride 4. Bir kitap daha varmis; The kill order bu konuda bir şey bilen varsa bana bir bilgi verebilir mi acaba ne kadar doğru bir bilgi bu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende de tüm seri var ve evet The Kill Order adında 4. Bir ek kitap var ama henüz çıkmadı. Kayranlıların labirentten çıkmadan önce ki yaşamlarını anlaticaktı galiba. Bunun dışında ben seriyi gayet sevdim:)

      Sil
  12. Gerçekten CIK güzel bir kitap. Seriyi bir haftada bitirdim. Ve ben eksik görmedim.aclik oyunlarıyla karsilastirma gereği duymadan zevkle ve heyecanla okudum. James dashner bence heyecani dorukta birakmis. Her bölümden sonra acaba ne olacak diye diye kitap bitti. Kesinlikle BAYILDIM. Duyguları yasadim kitapta. Artik kafayi yiyeceğim herhalde dedim ikinci kitapta. Aşina yakisir labirent gibi kitap ne olacagini kesti deniyordu buz. Çok çok çok beğenerek okudum bir eser.^^

    YanıtlaSil
  13. Bu seriyi full okudum ve 1 haftada bitirdim çok fazla aşk kitabı okuyor olmalısınız aşk kitaplarında istenilmeyecek kadar duygu var ve macera kitabına gelince bu duyguyu hissedemediniz o zaman siz sadece aşk kitabı okuyun başkaların aklını karıştırmayın herkesin zevki farklıdır sen kötü tanıdığın için bir çoğu bu kitabı almaktan vazgeçti ve bana kalacak olursa yazar ilk kitabı da gayet duygu içeren bir kitaptı sana saçma gelmiş olabilir karışamam ama bu yorumlarınla insanları şüpheye düşüyorsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimin ne okuyacağına karışamazsınız ve kendinizle çeliştiğinizin farkında mısınız? Evet herkesin zevki farklıdır. Ben kitaplarımda fazla ayrıntılar, derin kurgular ve duygular beklerim! Duygu deyince sizin aklınıza da neden sadece aşk geliyor anlamış değilim. Duygusuz bir insan olduğunuzu düşünmüyorum. Zaman zaman illaki sizde korkuyor, üzülüyor, sinirleniyor ve heyecanlanıyorsunuzdur. Belkide bu hislerin birer duygu olduklarının farkında değildiniz. Neyse önemli değil. Artık öğrenmiş oldunuz. Hatta size TDK açılımıyla da yazayım duygunun ne olduğunu da aşkla duyguyu bir daha birbirine karıştırmayın.

      Duygu; Belirli nesne, olay veya bireylerin insanın iç dünyasında uyandırdığı izlenim,
      Nesneleri veya olayları ahlaki ve estetik yönden değerlendirme yeteneği,
      Kendine özgü bir ruhsal hareket ve hareketlilik,
      Önsezi.

      Sil
    2. Nasıl insanlar var anlamıyorum. Her kitabı sevmek zorunda mıyız? Tabi ki sevmediğimiz yönleri de olabilir kitapların. Hatta hiç sevmeyebiliriz de, bundan kime ne. Ayrıca yazdıklarında kitapla ilgili kötü bir yorum okumadım. Oldu ki kötü bir yorum yazdın, buraya yorum yazan insanların bu şekilde bir üslupla yaklaşması ne kadar yanlış. Yazdığını anlayamayan kişilere cevap yazmaya değmez Kristal'im.

      Sil
  14. Şahsen ben okuyup hiç beğenmediğim bir kitaptır. Tabiki herkesin zevki ayrı beğenenlerde vardır.

    YanıtlaSil
  15. Merhanalar . Yorumlamaniz gercektem guzel. Aclik oyunlari serisini yeni bitirdim. Dediginiz gibi o,urken heyecani yasamak bir yana kendimi bir anda kitabin icinde buldum. Tamda bu tadda kitap arayislarimdayim. Acaba tavsiye edebileceginiz bir kitap var mi? İci tamemen ask yada duygusuz aksiyon kitaplari benimde ilgimi cekmiyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece Distopya türünden mi olsun istiyorsunuz? Başka kitaplarda okur musunuz?

      Brandon Sanderson kitaplarını inceleyebilirsiniz. Kralkatili Güncesini de tavsiye ederim. YA olsun derseniz, Meleğin Düşüşü ve Beni Bırakma serisi geliyor aklıma şimdilik. Ve daha Harry Potter okumadıysanız onu da okuyabilirsiniz. Diskdünya Serisi de oldukça eğlenceli bir seridir. Şans tanımanızı isterim. Dönüm Noktası kitabı da severek okuduğum kitaplar arasındadır. Onu da inceleyebilirsiniz. :)

      Sil
  16. yazar sadece görüşlerini belirtmiş, herkes her kitabı beğenmek zorunda değil. ayrıca burası onun blogu istediğini yazar sen böyle yazamazsın diyemezsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. *-* Keşke herkes anlayışlı olsa sizin gibi.

      Sil
  17. Kitabın kurgusu gerçekten çok hoşuma gitti.Öncelikle şunu söylemeliyim ki çoğu okurunda söylediği gibi kitapta eksik bir şeyler var tam hissedemiyorsunuz , karakterleri tam kafanızda vs...
    Bu kadar eleştirmeme rağmen kitap gerçektende gitti .Oldukca harika bibir yaratıcılık olmuş "kayran". Ben filmini izlizlemektense kitabı okumanızı tavsiye ederim çünkü filmdeki bazı şeylerle kitaptaki anlatılanlar çelişiyor.

    YanıtlaSil
  18. birinci kitabını okumadım ama diyer 3 kitabınıda okudum yazar çok süper yazmış ve hayal gücü çok geniş o kadar kötü yorum yapan var acaba hanginiz böyle 4 serili bir kitap yazabilir ? Bence kitap çok güzel filminide izledim harika herkezin okumasını tavsiye ediyorum

    YanıtlaSil
  19. Bence filmle kitap serisinin hiçbir bağlantısı yok. Filmini izleyip, bunu izledim deyip o filmin kitabını atlayıp diğer kitapları okuyan kişilere sinir oluyorum. Hadi ilk filmle kitabı az çok benziyor olabilirler ama Alev Deneyleri film ve kitabının alakası bile yok, ve ilk iki kitabı atlayıp, üçüncü kitabı okuyanlar dediklerimi anlayacaktır, ben burda spoiler vermek istemiyorum. Ve benim düşüncem şu:
    Filmi de kitabı da güzeldi.

    YanıtlaSil
  20. Kitabı okuyalı çok oluyor. Neredeyse hiçbir şey hatırlamıyorum hakkında. O yüzden ne iyi ne de kötü yorum yapabileceğim. Ama bu yorumlardan sonra tekrar okuyacağım kitabı. Bu arada burası "Kristal Kitap"ın bloğu ve o ne isterse yazabilir, bir kitabı istediği gibi yorumlayabilir. Eğer beğenmiyorsanız okumayın yorumlarını, bu kadar basit!

    YanıtlaSil

BLOG DESIGN BY KRİSTALKİTAP