aşık bir adam sissoylu elantris kafes
"Dünyada sadece tek bir şey kötü yürekli bir insana karşı durabilir. O da başka bir insandır.
Ayıbımızda yatar şerefimiz. Sadece bizim ruhumuz, kötülüğe açık olan ruhumuz, onu yenmeye muktedirdir.

― Ursula K. Le Guin, En Uzak Sahil
shadow

Yorum: Büyünün Rengi - Terry Pratchett (Discworld #1; Rincewind #1)

Nisan 13, 2015
Tür: Fantasy, Humor, Magic
Goodreads Puanı: 3,94
Orijinal Adı: The Colour of Magic
Sayfa Sayısı: 240
Baskı Yılı: 2015
Çeviri: Niran Elçi
Yayınevi: DeliDolu Kitap

“Ah evet,” dedi Rincewind boş bir sesle. “Harika.” Ama düşündüğü şuydu: Heyecan gördüm; can sıkıntısı da gördüm. Ve can sıkıntısı daha iyiydi.

DiskDünya, devasa bir kaplumbağanın sırtında, düşünce ile gerçekliğin sınırlarında bir dünya. Varlığı tuhaf bir felaketle -DiskDünya’nın ilk turisti- tehdit edilmekte. Ve diskin huzuru, onun hayatta kalmasına bağlı. Bunu sağlamakla görevli kişiyse büyücülük okulundan atılmış sıradan bir sihirbaz: Rincewind.

Zihin gücüyle yaratılan ejderhalar, sakar bir sihirbaz, saf bir turistin fizik kurallarına meydan okuyan macerası… ve tabii evrenin KENARI…

Tanrıların, kahramanlarımızın hayatları üzerine zar attığı bu nefes kesen macerada can sıkıntısını özleyeceksiniz.

“Pratchett bir mizah dahisi”
Daily Express

Vize haftasına lanetler olsun. Bırakmadı güzelim kitabı sömüreyim. Rahat rahat okuyayım. İlk 50 sayfasını okuduğumda kenara kaldırmak zorunda kaldım kitabı çünkü vizelerde sorumlu olduğum kitap ne yazık ki Büyünün Rengi değildi. Eğer öyle olmuş olsaydı her türlü soruyu bilebilecek şekilde defalarca okurdum. :) 

Kendine has bir evreni olan fantastik bir kitap DiskDünya. Kocaman kaplumbağanın (Büyük A'tuin) üzerine kurulmuş birbirinden farklı ülkelerin bulunduğu disk şeklinde bir dünyadır. Yazarın kalemiyle de oldukça eğlenceli ve macera dolu bir şekilde biz okuyuculara aktarılan bir dünya. :)
Şu güzelim haritaya sahip olmanız için tek yapmanız gereken 'Büyünün Rengi'ni okumaya karar vermek. :)
Kısacık bir kitap ama dolu dolu. O 200 sayfaya neler neler sığdırmış yazar. Büyücüsünden tutunda 4 gözlü adamlara, yürüyen sandıklara, ejderhalara, trollere, iblislere ve perilere bile denk gelebileceğiniz ve tabii daha saymayı unuttuğum diğer yaratıklarla karşılacabileceğiniz kocaman fantastik bir dünyası var kitabın. Tempoyu da hiç düşürmemiş yazar. Hele birde ana karakterimiz Rincewind'i arada bir ziyaret eden ÖLÜM ile daha da neşelenmiş sayfalar. Beni en çok güldüren sayfalardı. :) Kitabın bu kadar kısa olmasına da aldanmayın, serisi oldukça uzun. 40 kitaptan oluşuyor ve kendi arasında da serilere ayrılıyor. İlk kitap 'Büyünün Rengi' aynı zamanda 'Rincewind' serisinin de ilk kitabı. Hatta seri ile ilgi bir okuma rehberi hazırlamışlar, bende paylaşayım burada hemen. ^_^
Konusuna değinmiyorum. Arka kapak gayet başarılı. 3 cümle ile özetlemiş kitabın konusunu. :) Ben size biraz içeriğinden bahsedeyim.
Rincewind. Şapşal büyücü. <3 :)
Kitap iki adamın yangından kaçmasıyla başlıyor. Yolda karşılaştığı iki hırsıza hikâyesini anlatırken bizde en başa dönüyoruz. Kimdir bu Rincewind, bir türlü atla yıldızı barışmayan ve ayaklı bir sandığa sahip olan peşindeki bu yabancı adam kimdir? Nasıl ve neden çıkmıştır bu yangın? Yaklaşık 50-60 sayfada hikâyelerini öğrendikten sonra maceraya kaldığımız yerden devam ediyoruz. 
Harry Potter'ın The Monster Book of Monsters'ına çok benzemiyor mu? :)
Arada bir kitaba farklı karakterlerin gözünden bakıyoruz. Ama çok değil. Yaklaşık 1-2 sayfa en fazla 3 sayfa kadar ve karışıklık yaratacak şekilde değil. :) Sadece hikâyenin gidişatı açısından karakterlerin başına gelebileceklerinin ufak bir uyarısı gibi düşünün. Yazarın kalemi de ağır olmadığı için o geçişler arasında hiç bir sorun yaşamıyorsunuz ki bölüm içi geçişlerden ziyade ara bölümlerde aktarılmış diğer karakterlerin bakış açıları.

Ben severek ve büyük bir keyifle okudum Büyünün Rengi'ni. Hatta Fantastik Işık'a hemen başladım bile. Fuar zamanı da tüm sahafları tek tek dolanıp, eski baskılarını bulmaya çalışacağım. Pek ümitli değilim ama eğer bulursam benim için büyük bir nimet. ^_^ DeliDolu'nun devam kitaplarını çıkarması için ne kadar bekleyebilirim hiç bilmiyorum. :D

4 yorum:

  1. İlk fırsatta fantastik edebiyat kolleksiyonuma ekleyeceğim bu seriyi. Niran Elçi zaten mükemmel bir çevirmendir. Kitapları arıyordum da bulunmuyordu. Çevirilmesi mükemmel oldu.

    YanıtlaSil
  2. DeliDolu ve Tudem yayınlarını böyle güzel fantastik kitaplar yayınladığı için tebrik ediyorum :D Bu kitapta okunacaklar listeme girdi :)

    YanıtlaSil
  3. Bir kitap bloğuna rastlayınca içim eriyor çok seviniyorum. Fantastik konulu kitapları pek sevmiyorum ama Niran Elçi çeviri de devamlı kendini geliştiren parlayan bir yıldız.

    YanıtlaSil
  4. Bu kitap serimi? Yani bundan önce okumamız gereken veya bundan sonra okumamız gereken kitabı varmı? İlgimi çekti okumak istiyorum. Yardımcı olabilecek var mı?

    YanıtlaSil

BLOG DESIGN BY KRİSTALKİTAP