aşık bir adam sissoylu elantris kafes
"Dünyada sadece tek bir şey kötü yürekli bir insana karşı durabilir. O da başka bir insandır.
Ayıbımızda yatar şerefimiz. Sadece bizim ruhumuz, kötülüğe açık olan ruhumuz, onu yenmeye muktedirdir.

― Ursula K. Le Guin, En Uzak Sahil
shadow

Blog Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Haziran 28, 2016
Bugün üzerine çok fazla soru aldığım "Blog Açmak"la ilgili birkaç şeye değineceğim. Genelde kitaplarla ilgili yazılar için blogumu ziyaret edenlere farklı bir yazı olacak fakat bu konu hakkında çok fazla soru aldığım için artık herkese gerek mail gerekse instagram üzerinden yazdıklarımı toparlamak istedim. Böylece eksiklik olmadan aklımdaki her şeyi iletebilirim diye düşünüyorum. Biraz araştırırdım biraz deneyimledim. Ve aşağıda listelediğim bilgiler ortaya çıktı. 


Blogunuzun adı içeriğinizle uygun olsun.

En dikkat etmeniz gereken husus budur. İster kitap blogu açın ister makyaj ister yemek. Ne üzerine olursa olsun blogunuzun içeriğini blog adınıza yansıtın. Bunun faydasını şu şekilde göreceksiniz: Ben kitap blogu olduğum için bunun üzerinden gideceğim açıklarken. 

Google, içeriğinizle ve blog adınızla sizi tanıyor. Blog adınız ve içeriğiniz biribiriyle ne kadar uyumlu olursa onun işi kolaylaşmış oluyor ve arama motorunu kullanarak "kitap"larla ilgili bir araştırma yapan ziyaretçi için önce listelemekte zorluk çekmeyeceği bloggerları ön sıraya çekiyor. (Hımmm, kitaplarla ilgili içerik üretiyor, alan adında kitap geçiyor, içeriğinde de gerekli bilgiler var, o zaman aradığı bu olabilir, gibi) Bu tarz siteleri ilk sayfada rahatlıkla görebilirsiniz.

Daha sonra arama yapılan kelimelere uygun içerikleri arayarak listeye eklemeye devam ediyor. (Hımm, içerik uygun ama alan adı farklı. Tamam bunu da listeye dahil edelim ama kullanıcıya gerekli siteleri listelerken önceliğimiz bu olmamalı, gibi) Yine 1. sayfanın sonlarındaki ve 2. sayfadaki siteler bu kategoriye girer çoğunlukla.

En sonunda ise kullanılan kelimelerin hangi sitelerde yer aldığını arayarak onları listeliyor, genelde 3 veya 4 sayfadan sonra karşımıza çıkan siteler yani.

Tabii listeleme olayı sadece bunlarla bitmiyor, konuya devam ettikçe diğer adımları da açıklayacağım.

Blog adıyla ilgili ekleyeceğim son şey ise mümkün olduğu kadar kısa tutmanız. 2 kelime kâfidir 3'lemenin anlamı yok. Uzun blog adları ziyaretçilerin aklında daha az yer eder. Ve lütfen İngilizce olmasın, veya falancanıngüncesi / falancaninkitaplığı / falancauzaygezegeni veya falancatanrıça gibi. Günce, Tanrıça ve gezegen isimlerini kullanmayın. Orijinalliği kalmadı!


SEO dostu temalar/şablonlar kullanın.

SEO nedir ne değildir tek tek açıklamayacağım ben Google'da azcık araştırıp bildiğinizi farz ederek konuya devam ediyorum.

Kimi temalar, ziyaretçilerin sayfa görüntüleme hızını oldukça yavaşlatıyor. Bu tarz temalardan her ne kadar güzel olursa olsun kaçının! SEO düşmanı olmayın.

Gereksiz yere gadget vs. yüklemesi yapmayın. Sitenizi karmaşık gösterdiği gibi yavaş açılmasına da sebep olur. Ayrıca haddinden fazla dış bağlantı verdiğiniz için SEO düşmanlığının yanı sıra nefretini de kazanmış olursunuz.

Özellikle müzik kutusu koymayın! İnanın kimse yada 3-5 kişi hariç sizin seçtiğiniz müzikler ile sitenizi dolaşmak istemez! Eh bir de hoparlörü açık unutup gecenin bir yarısı sitenizi ziyaret eden ziyaretçilere rahatsızlık vermeyin. :)

SEO konusu çok derin olduğu için daha fazla detay vermeyeceğim. Konunun sonunda daha fazla bilgi almanızı istediğim hususlar doğrultusunda sizi yönlendireceğim birkaç sayfa olacak. Orada SEO nedir, blogum SEO dostumudur değil midir öğrenmeniz için bıraktığım link size yeterli olacaktır.


Kötü gün dostu içerikleriniz her daim hazır bulunsun.

Bloga içerik oluşturmak kimileri için kolayken kimileri için zordur. Ama zaman zaman vakit yaratamamak ise bir noktada herkesin ortak sorunudur. Blogu uzun süre boş bırakmamak adına içerik oluşturamayacağınız günler için kenara köşeye attığınız, yayımlanmaya hazır halde bekleyen içerikleriniz muhakkak olsun. Zamanı geldiğinde çok faydasını göreceksiniz, inanın.


İletişim paneli ve yazarlık için kişisel mail adresinizden vazgeçin.

Kişisel mail adresiniz size kalsın! Siz blog adınızla aynı ada sahip bir mail adresi alın ve blogunuzu da o adresle açın. Daha profesyonel bir görüntü çizdiği gibi ziyaretçilerin sizinle iletişim kurmasını da kolaylaştıracaktır.

Yani kim funky83@gmail.com adresiyle iletişim halinde olmak ister ki?


İyi bir tema seçin ve onunla devam edin.

Ziyaretçilerinizin aklında kalmanın bir diğer yolu ise temanızdır. Ziyaretçi alan adınızı unutabilir ama temanızı unutmaz. Ben çok sık yaşarım bunu mesela. İsim hafızam kötüdür ve daha önce ziyaret ettiğim siteleri temalarını hatırlayıp bulurum. Tarayıcımda yan yana sürüyle sekme olur ve "hayır arka planı siyahtı, aradığım site bu olamaz" der  veya "hayır, menüsü yukarıdaydı hatta orada bir linke tıklamıştım da beni aradığım sayfaya yönlendirmişti" gibi eleme yöntemleriyle siteleri kapatırım. Sürekli tema değiştirirseniz de ziyaretçilerinizin bir daha ki sefere sizi tanımama olasılığı çok yüksektir.


Ufak değişimler ile siteyi dinamik tutun.

Temayı değiştirmeyin dedik ama sitenizin de modaya uygun olması gerek. Evet, internet sitelerinin de modası var! Fontların bile! Kullandığınız renklerin, fontların ve stillerin modaya uygun olmasına özen gösterin.

Çok büyük oynamalar olmadığı sürece ufak değişimler ile blogunuzu iyileştirip, ziyaretçilerinize farklılıklar sunun.


Özgün ve düzenli içeriklere sahip olun.

Özgün lafına gıcık oluyorum ben aslında biraz. "Nedir bu özgün içerik yahu! Daha farklı ne yazabilirim ki!" diye isyan ettiğim bir dönem olmuştu benim. Özgün ve farklı içerik oluşturmaktan pek anlamam ben ama bu eksiğimi içeriklerimi oluştururken mümkün olduğu kadar kendime has yazmaya çalışarak ve belirli bir stil üzerinden gitmeye çalışarak kapatmaya çalışıyorum.

Mesela, kitap görsellerini 3 boyutlu paylaşıyorum veya onlar için mini bir başlangıç resmi hazırlıyorum. Büyük farklılıklar değil ama en azından ziyaretçilerin hoşlarına gidebilecek minik dokunuşlarla renklendirmeye çalışıyorum yazılarımı.


Son olarak ufak eklemeler...
*Wordpress yerine blogger kullanın. Daha Google dostu ve daha kolay düzenlenebilir olması en büyük artısı.
*Görsel kullanmaktan çekinmeyin fakat sürüsüne bereket görsel de bi zahmet olmasın.
*İlk başlarda sık sık yazmaya çalışın.
*İmla kurallarına dikkat edin. Siz veya ziyaretçiler bu kuralları önemsemese bile Google önemsiyor! Bu maddeyi es geçmeyin!
*Sosyal medya hesapları ile blogunuzu destekleyin.
*Anahtar kelimeleri Google'ın gözüne soka soka değil de cümlenin akışına göre doğal bir şekilde kullanın.
*Şablonunuzda koyu renkleri aşırı kullanmaktan kaçının. İnsanların içini karartmayın.
*Blog yazmayı görev haline getirmeyin, bu sizin hobiniz olsun ki görevleşen blog yazma işinden zamanla soğumayın.
*İlk etapta insanların sizi bulmasını beklemeyin, siz onları bulun! Bloglarına yorum atarak ben de varım deyin. Yani aman şu şekilde değil, ben de blog açtım ziyaret ederseniz sevinirim gibi... Daha çok içeriğini okuyup, ona uygun yorumlar göndererek kaliteli bir ziyaretçi ve kaliteli bir blogger dostu olduğunuzu gösterin. Sadece kendi reklamınızı yapmaya çalışmanız bir yerden sonra itici geliyor.
*Güvenilir içerikler oluşturun. Sırf markaların dikkatini çekmek adına reklam kokan yazılar yazmayın. Önceliğiniz ziyaretçilerinizin güvenini kazanmak olmalı. Doğru eleştirilerle onların karşısına çıkarsanız her açından kazançlı olursunuz, bana güvenin. Kaliteli markalar, kaliteli içeriğe önem verir. Reklam kokan içeriklerden onlar da memnun olmuyorlar! Emin olun.
*Sabırlı olun, blog emek ister. Anında yükseliş beklemeyin.

Eh, o halde keyifli bloglamalar!

Umarım yardımcı olabilmişimdir sizlere. 

Eksik gördüğünüz, merak ettiğiniz şeyler varsa da sormaktan çekinmeyin. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.


***

SEO hakkında daha detaylı bilgiler için şuraya / seohocasi.com,
Blog temasını düzenlemek, kodlarla ilgili ufak ama kullanışlı bilgiler edinmek adına da şuraya / bloghocam.blogspot.com tıklayabilirsiniz. 

Zaman zaman faydalı bulduğum linkleri konu sonuna eklemeye özen göstereceğim. Şimdilik ben başlarda bu iki siteden çok fayda gördüğüm için onları yeterli buluyorum. :)

15 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş, gerçekten. Tecrübelerini ve düşüncelerini paylaştığın için teşekkürler! (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Faydalı olabildiysem ne mutlu bana. :)

      Sil
  2. Özellikle, blog yazmaya yeni başlayan veya blog açmayı düşünenler için oldukça faydalı ve yol gösterici bir yazı olmuş.
    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Ek olarak : Sizin blogunuzun da seo ayarları yapılmamış, bilgilendirmek istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ve biliyorum. Bir dönem uğraşıyordum ama artık o kadar enerjim yok. Bir süre daha seo düşmanı olarak gezinmeye devam edeceğim sanırım. :)

      Sil
  4. Yeni başlayanlar için güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  5. Faydalı bir yazı olmuş gerçekten, ellerine sağlık :>>
    Sanırım blog adımın ingilizce olmasından kaybediyorum biraz ama bu saatten sonra değişmek de zor olur. Hem adı değişince kullanıcı panelinde yazıların gözükmemesi gibi sorunlar oluyor :/
    Ayrıca 3 boyutlu kitap görsellerini de çok kıskanıyorum senin. Nasıl yaptığını bulayım hemen çalacağım :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tühhh, keşke sen blog açmadan önce yazsaymışım yazıyı. :)

      Onunla ilgili de bir yazı yayınlarım burada. :)

      Sil
  6. Çok faydalı oldu benim için de, kalemine sağlık :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, fayda sağlayabildiğimi duymak çok mutlu ediyor. :)

      Sil
  7. Blogumu ilk açarken isim bulmakta o kadar zorlandım ki hem türkçe hem de içeriğine uygun olsun istedim ve temasında dediğin gibi çok değiştirmek yerine sade bir şey olsun ufak değişiklerle göze batmasın istiyorum.Çok faydalı bir yazı olmuş eline sağlık yolun düşerse beklerim bende bloguma:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsim en zoru sanırım. :) Hem içeriğe uymalı hem içimize sinmeli. :)

      Muhakkak uğrayacağım bloguna! :) Teşekkür ederim. :)

      Sil
  8. 2 gündür bu konuda saatlerimi ayırıp bir sonuca ulaşamadım ve tam pes edip "neyse biraz zaman geçsin tekrar denerim o zamana kadar takip ettiğim bloglara göz atayım" dedim ve o sırada bu yazınla karşılaştım. Çok destekleyici olmuş teşekkür ederim. Şimdi ara vermekten vazgeçtim ve önerdiğin sitelere biraz göz atacağım. Birçok kitap bloğunu düzenli olarak takip ediyorum fakat aralarından bunun gerçekten hakkını veren bir tek sensin. Okuyucularına ve takipçilerine bu kadar değer verip desteklediğin için tekrar teşekkürler, iyi ki varsın!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa, çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum bu şekilde düşündüğünüz için. ♥♥ Sizlerde iyi ki varsınız. 😍

      Sil

BLOG DESIGN BY KRİSTALKİTAP