aşık bir adam sissoylu elantris kafes
"Dünyada sadece tek bir şey kötü yürekli bir insana karşı durabilir. O da başka bir insandır.
Ayıbımızda yatar şerefimiz. Sadece bizim ruhumuz, kötülüğe açık olan ruhumuz, onu yenmeye muktedirdir.

― Ursula K. Le Guin, En Uzak Sahil
shadow

Triffidlerin Günü - John Wyndham

Ağustos 28, 2016
Triffidlerin Günü bir solukta biten bir başka John Wyndham kitabı. Akıcı, sürükleyici, merak uyandırıcı ve zaman zaman heyecanı hissettirebilen bir kitap. Akıcılığı dışında diğer özellikleri sayesinde Krizalitlerden bir tık daha çok sevdiğim bir kitap oldu. Kitabın ayrıca 2 bölümlük bir televizyon uyarlaması da mevcutmuş. En kısa sürede izlemeyi düşünüyorum.

Yine 2. Dünya savaşı sonrasının etkilerini hissedebilirsiniz Triffidlerin Günü'nde. Yazara esin kaynağı olmuş Amerika-Rusya çatışmasının esintilerini de görebilirsiniz rahatlıkla. Rusya'nın daha üstün olabilmek adına yürüttüğü bilimsel çalışmalar, Amerika ve Rusya'nın uzaya fırlattığı uydular ve bu çatışmanın gözle görülür etkileri. Tüm bu Soğuk Savaş bir fon müziği gibi inceden işlenmiş tabii. Kurgu ve karakterlerin yaşantıları daha ön planda.

Bill Masen'ın bir anda tüm insanların kör olduğu bir dünyaya uyanmasıyla başlıyor kitap. Ve tek tehlike körlük de değildir. Birkaç yıl öncesinden tüm dünyaya hızla yayılmayı başarmış bir bitki, Triffidler, oldukça tehlikelidir. Nereden geldiği bilinmediği gibi öldürücü bir etkisi de vardır. İnsanlara zehirli dikenleri ile saldırdıktan sonra başlarında çürümesini bekleyen, yürüyebilen bir bitki. Tüm insanlar kör olmuşken Triffidlerin saldırılarına karşı da savunmasızlardır.

Güzel bir yaşam mücadelesi veriyor Triffidlerin Günü bizlere. Körlüğe, Triffidlere, haydutlara ve salgın hastalıklara karşı verilen bir yaşam mücadelesi. Vicdanı yoklayan, düşündürten, ve yeniden kurulması gereken toplum düzeninde vazgeçilen değerlerden bahseden bir kitap. Boş bir eser değil yine. Alt metinlere odaklanmak isteyenlere harika bir ziyafet verebilecek yanında da tatlı bir atıştırmalık niyetinde keyfinizi kurguyla besleyebilecek bir kitap.

Çeviride yine Niran Elçi'yi kapak tasarımda ise Cemil Denizer'i görüyoruz. Editörlüğünü de Ayşegül Utku Günaydın üstlenmiş. Tertemiz bir sunum var karşımızda. Baştan sona başarılı bir çalışma olmuş. Okumaktan büyük bir keyif aldım ben her sayfasında. Sizlerinde keyifle okuyabileceğinize inanıyorum. Bence bir şans vermeden geçmeyin derim. :)

Hatta kitabı satın almadan önce ön okumasına şöyle bir göz atabilir, DeliDolu tarafından hazırlanmış web sitesini ziyaret edebilirsiniz. :)

Bitkiler insanlara karşı!

Bilim kurgu türünün önde gelen yazarı John Wyndham’dan bir başyapıt.

Bill Masen adlı bir bilim adamı agresif halleri ve akıllı davranışları olduğu söylenen Triffidler adındaki bir bitki türü üzerinde araştırmalar yapmaktadır. Araştırmalar sırasında bu bitkilerin kendileri arasında farklı iletişim yöntemleri kullandıkları fark edilir. Araştırma ortamına gizlice giren bir kişi Masen’i gözlerinden yaralar. Çok geçmeden güneş patlaması nedeniyle tüm insanlar kör olur. Masen ise gözlerindeki bandajdan dolayı kıl payı kör olmaktan kurtulur. Sorunların nedenini bulmak ve var olan kaos ortamını düzeltmek ise Masen’e kalacaktır.

John Wyndham’ın bu önemli bilim kurgu kitabı, hem sinemaya hem de BBC tarafından televizyona uyarlanmıştır. 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG DESIGN BY KRİSTALKİTAP